Selecteer een pagina

Regen komt mij tegen als ik bijna bij het Bulderbos ben. Wat een donkere wolken. Gelukkig hebben we de tent nog. Deze tent, die Gerda altijd vervoerde, geven we sinds de vorige werkdag afgelopen juli mee in de gereedschapswagen van Landschap Noord-Holland. Een ideale oplossing. Als ik aankom, is Leo al bezig met het opzetten van de tent.

Gisteravond ben ik teruggekomen van de Veluwe. Waw, wat veel en ook veel soorten paddenstoelen heb ik daar gezien. Veel vliegenzwam en eekhoorntjesbrood, soorten die je niet in het Bulderbos zal aantreffen. Dat ligt voornamelijk aan de grondsoort en de leeftijd van het bos. Inderdaad valt het met de paddenstoelen wat tegen al zitten de stronken van de populieren vol met elfenbankjes. De wat grotere banken waar wij op gaan zitten heeft Leo al gedroogd net als de tafel.

Het eerste dat opvalt is de appelboom die is omgewaaid. Wat jammer! Hij ligt over zijn volle lengte over het grasveld richting de picknicktafel. Snel bedenken we wat we het beste kunnen doen. Helemaal verwijderen kan altijd nog, dus gaan we voor het compromis: de stam korten we in waarbij we de zijtakken die nu omhoog staan laten zitten. Wie weet groeit de boom zo verder en heb je heel verrassend een half liggende boom. Hij is vrijwel zeker omgewaaid door de combinatie van de zware last van appels, regen en wind. Er is vorige maand zo veel regen gevallen dat de grond is verzadigd. Daar komt bij dat deze appelboom op een aflopende rand staat. Tja, dan kan het bijna niet anders.

Tegen 10:30 is vrijwel iedereen er. Hanneke heeft vervoer geregeld vanaf station Hoofddorp. Ook heeft ze inschrijfformulieren voor mensen die zich nieuw hebben aangemeld. Goed werk!

Gerda, Mary, de tweelingbroers uit Amstelveen zijn vanaf het station gekomen. Jacob uit Delft is er ook. Dat is bijzonder, want hij heeft gisteren (!) nog een wortelkanaalbehandeling ondergaan.

Hé, daar is Anneke, mijn voormalige zanggenoot en lerares Frans. “Comment est-que tu vas?” “Oui, bien! Il pleut een peu, mais ne t’en fais pas.” Ga me nou niet ovurrrhoruhh. Ze heeft Irene Quak meegenomen.

De vleugelnoot heeft weer opslag. Ik ben een beetje jaloers op deze boom, hij krijgt tenminste nog opslag. Maar voorlopig even niet meer. Carty is al begonnen met het verwijderen van de opslag.

Op het vlinderveld wordt behalve het hooi geharkt, ook een aantal struiken teruggezet. Ooit hadden we hier Wilde marjolein geplant. Die is niet meer opgekomen, maar onze Marjolein is des te sterker teruggekomen en zo mogelijk nog wilder, want als het moet zwaait ze met haar zeis alles wat voor haar voeten staat omver. Die zeis is nu haast niet nodig, want Landschap Noord-Holland heeft de hele slootoever gemaaid. Leo is aangenaam verrast, hij maait met Marjolein altijd de hele noordkant. Ik zal de nieuwe contactpersoon een bedankje sturen namens ons.

Henk en Leo zijn de afsluitboom aan het repareren. Help me onthouden dat ik Henk de sleutel opstuur, want die sleutel heb ik vergeten mee te nemen.

Nieuw zijn vandaag Edwin en Wendy met hun dochter Maru. Edwin is een goede kennis van Hanneke. Hij kan goed klimmen en zaagt graag. Hij houdt zich aanbevolen voor de winterse zaagdagen. Doen we! Hoewel, daar zijn Don, Lowis en jari… Met de laatste werkdagen nog in gedachten weet ik dat als je ze kun gang laat gaan er misschien niet zo veel overblijft. Ik hoef maar een boompje aan te wijzen of het staat er niet meer. Zijn kwamen in oktober 2015 voor het eerst met hun beide ouders en zijn nu dus al twee jaar bij ons. Wat een aanwinst!

Er is een grote opkomst en ondanks de regen vordert het werk snel. Ik moet mijn best doen om iedereen voldoende bezig te houden. We lunchen wat langer dan gebruikelijk en een extra kopje koffie gaat er wel in. Zoals van tevoren afgesproken komen de borden ter sprake. De twee informatieborden zijn aan vervanging toe en we passen de tekst aan. We zijn het erover eens dat we de aangepaste teksten mailen naar Hanneke, die ze op haar beurt doorstuurt naar Milieudefensie.

Langzaam aan vertrekken er al wat mensen en ik begin het gereedschap te tellen. Hanneke geeft blijk van een heel geslaagde dag en zegt dat de regen haar geenszins heeft gedeerd. Gek genoeg mij ook niet en de meesten denk ik niet. Het was een hele goede dag om iedereen weer eens te zien. Ik bedank dan ook iedereen voor zijn/ haar inzet en enthousiasme. Want alleen met jullie kunnen we er een succes en groot plezier van maken! Het kan altijd gebeuren dat ik iemand niet heb genoemd, dat is zeker geen opzet, bedenk dat ieders inzet zeer wordt gewaardeerd.

De volgende werkdag is op zaterdag 7 juli 2018. Zet dus maar vast in je agenda. Tot ziens!

 

Jeroen Warmerdam