Selecteer een pagina

Vele handen maken licht werk, dat is fijn op zo’n onderhoudsdag. En we vierden de verjaardag van Mary, dat was ook feestelijk.

Zie verder het verslag van Jeroen

Verslag Bulderbos 3 oktober 2020

 

Als ik aankom zijn Hanneke, Marjolein, Henk en Leo er al. Even later komen ook Ernst en Martine, Dini en nieuw sinds dit voorjaar: Anneke, Marja en Ellen die vanuit hun opleiding tot natuurgids bij IVN ook komen helpen. Anneke ken ik van de zangcursus VocalEase bij Pier K en heeft twee zoons bij zich.
De IVN-Studiegroep wil op zaterdag 10 oktober a.s. een excursie houden in het Bulderbos. Leuk en precies op tijd na de onderhoudsbeurt! Omdat het regent zetten we eerst met z’n allen de tent op. De partytent wordt al een tijdje standaard met het gereedschap meegeleverd zodat geen van ons ermee hoeft te slepen en hem kan vergeten.

Later komen ook Laura en Karen Faber van Milieudefensie. Laura komt vertellen dat een donateur een bedrag uit een erfenis aan Milieudefensie nagelaten heeft omdat een vriendin van haar zo betrokken was bij het Bulderbos. Een deel van deze nalatenschap kunnen we t.b.v. het Bulderbos inzetten! Ja, daar word je stil van. Wie had dat ooit kunnen bedenken? We spreken af dat iedere Bulderboswerker de gelegenheid krijgt om ideeën bij Hanneke in te dienen voor het bos. Een nieuwe picknicktafel met een afdakje wordt al genoemd en dat is een welkome aanvulling voor het bos. Hanneke stuurt de oproep per e-mail na deze werkdag rond. Wordt vervolgd!

Net als bij de vorige onderhoudsdag gelden de Coronamaatregelen nog onverminderd. Het aantal besmettingen loopt immers weer rap op, dus we kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Maar eerst is er koffie en taart. Die taart hebben we te danken aan het heuglijke feit dat Mary afgelopen donderdag

1 oktober jarig was. Van harte! Super dat ze er bij is en het is zo leuk om te zien dat er naast de oudgedienden ook steeds meer jongeren bij komen. Ze zijn door ons aangestoken in positieve zin en dan bedoelen we eens even geen Corona! Zo vragen de zoons van Anneke wat ze kunnen doen en ik loop met ze mee naar de kronkelwilg. Deze boom gaat weg op aanraden van Peter Mol met als onderbouwing: geen inheemse soort, veel takbreuk en dood hout (gevaarlijk langs de oprit) en hij neemt veel licht weg bij de vijver. Het is kiezen tussen de linde of de kronkelwilg en dan is de keuze niet moeilijk. Ze kunnen alvast wat zijtakken verwijderen, dat scheelt toch weer als de boom straks helemaal om moet.

Verder werken we aan de uitdunning van de bosrand. Ernst en Gabriel gaan hiermee ook aan de gang als ze met de nestkastjes klaar zijn en later komen er nog meer vrijwilligers helpen zoals Marjolein, Henk en Martine. Langzamerhand ontstaan er inhammen en wordt de abrupte overgang van akker naar bos wat natuurlijker en zonder te veel overhangende takken. De mooie stammetjes verzamelen we voor Frithjof van de Haarlemse Vrije school. Hij heeft vorige maand ook veel hout uit de Heimanshof mogen ophalen. Ik heb de beheerder erover verteld en hij vind het prima dat het hout zo nuttig wordt gebruikt.

Niet alle vertrouwde gezichten zijn er. Zo is Willem er niet en is Carty met bericht ook afwezig. Bertie en Peter zijn er evenmin. Verder vernamen we vorige maand dat Loes Hoeflaak wegens ziekte niet meer kan komen. Zij is vrijwilligster van het eerste uur en kwam hier tot een paar jaar geleden bijna alle werkdagen. Wij wensen haar en haar man Arie heel veel sterkte!

Het is weer een geslaagde dag geweest met 22 vrijwilligers en ik bedank iedereen die heeft mee-geholpen op welke manier dan ook. Landschap Noord-Holland: bedankt voor de goede samenwerking in de vorm van de maaibeurt en de fantastische gereedschapsservice.

 

Jeroen Warmerdam