Verslag Bulderbos 3 juli 2021
He? Ik ben de eerste. Dat gebeurt niet vaak. Meestal is er altijd al iemand en gek genoeg is dat Leo die het meest ver weg woont. Vandaag dus niet. Hij komt later zoals hij al had gemeld en neemt dit keer zijn dochter mee. Zij heeft een grote plantenkennis. Leuk om met haar kennis te maken!
Ik open de gereedschapswagen. Zoals altijd is het gereedschap weer perfect verzorgd en precies afgestemd op wat ik heb besteld. Ik kijk rond. Het bos staat er heel goed bij na de overvloedige regen. Van droogte is geen spoor meer te bekennen en gelukkig ligt er ook geen afval. Van de fruitbomen is er slechts één die het niet heeft gered. De andere blaken van gezondheid: de pruim heeft zelfs al vruchten hoewel ze nog lang niet rijp zijn. De zwarte en rode bessen even verderop zijn ook nog niet rijp. Bessen plukken is er dus niet bij. Dit is in andere jaren wel het geval. In elk geval is wel de tijd rijp om werk te verzetten.
Het Landschap heeft weer gemaaid en er komt flink wat maaisel af dat zoals gebruikelijk weer op de twee composthopen gaat. Naast de gebruikelijke werkzaamheden vinden we tijd voor het aanpakken van de kronkelwilg en de vleugelnoot. Peter Segaar die altijd al op hoog niveau werkt (“juhhh!”), doet dat nu letterlijk door in de kronkelwilg te klimmen om enkele takken af te zagen. Ernst steekt hem even later de loef af met de vleugelnoot. Hij klimt hoger en hoger en zaagt enorme takken af. Hij laat daarbij de stompen zitten die als treden dienst doen. Ernst die altijd doorgaat waar een ander stopt haakt toch af bij de hoogste takken. Dat is letterlijk te hoog gegrepen voor ons. Hiervoor moeten we Rombout inschakelen net als voor de kronkelwilg.
Aan de voet van de vleugelnoot hebben o.a. Martine, Carthy en Jacob de opslag weggehaald. Dit karwei komt ieder jaar terug. Alsmede hierom en omdat deze boom concurreert met andere bomen hebben we besloten deze boom op den duur te verwijderen. Door de dichte wortelstructuur waaruit de opslag komt, groeit er bijna niets anders onder deze boom. Peter Mol van Landschap Noord-Holland heeft ons hierbij geadviseerd. Hetzelfde geldt voor de kronkelwilg bij de ingang. De inheemse bomen rondom zoals de linde, eik en kers krijgen straks veel meer ruimte.
Als de meeste vrijwilligers er zijn spreekt Hanneke iedereen toe. De coronamaatregelen zijn dusdanig afgezwakt dat we hieraan haast geen aandacht meer besteden. Ook in de wagen staan geen ontsmettingsmiddelen meer. Wel blijven we afstand houden al houden we daar niet van. En jawel, hoor je dat? Er stijgen ook weer meer vliegtuigen op.
Inmiddels zijn Mary, tweeling Gabriël plus Clemens en Jacob ook aangekomen. Gerda en Ad zijn er ook! Gabriël en Clemens komen tijdens hun inspectie half verteerde nestkasten tegen. We hebben afgesproken dat ze die niet meer terughangen. Op is op. We kunnen uit de nalatenschap nieuwe nestkastjes bestellen bij de Vogelbescherming!
Henk is bij Eef in Frankrijk wegens haar gezondheid. Wij wensen haar sterkte. Ook Willem en Nel zijn er niet. Het gaat ze gelukkig goed. Willem ben ik een paar keer tegen gekomen in Hoofddorp bij het fort en bij winkelcentrum Toolenburg. Hij wandelt namelijk veel. Ook afwezig met bericht zijn Marie Rose, Dini en Greet. We moeten allemaal de groeten hebben!
Er is weer veel werk verzet. Het weer heeft zich goed gehouden. De regen komt vanavond pas. Dat werkt wel zo gemakkelijk en het gereedschap kan droog terug in de wagen. Koud was het zeker niet, als je veel inspanning verricht is het al snel warm. De sneeuwschuiver die ik voor de zekerheid ook had besteld kon in de wagen blijven…. Haha! Ooit van zomersneeuw gehoord? Zoek maar eens op.
Ik wens iedereen wel thuis en tot ziens op zaterdag 2 oktober! Jeroen Warmerdam